Home » D:News » Ultimul weekend de „Străzi Deschise” din acest an. Programul complet al festivităților

Ultimul weekend de „Străzi Deschise” din acest an. Programul complet al festivităților

Ultimul weekend de „Străzi Deschise” din acest an. Programul complet al festivităților
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15.10.2022

Proiectul „Străzi deschise” se încheie în weekendul 15-16 octombrie cu un program festiv pe Calea Victoriei şi în cartierul Rahova. Finalul este marcat, de asemenea, de cea de-a şasea ediţie Spotlight, festivalul de artă vizuală, care va avea loc pe Calea Victoriei în perioada 14-16 octombrie.

„Inspirat de modelul şi succesul proiectelor pietonale din marile oraşe ale lumii, Străzi deschise – Bucureşti, promenadă urbană îşi propune să reconecteze locuitorii Capitalei la spaţiul public prin instaurarea temporară a unor trasee pietonale de weekend în zone circulate din oraş. Astfel, pe tot parcursul sezonului cald în Bucureşti, în perioada aprilie-octombrie 2022, Străzi deschise a transformat bulevarde importante din centru şi din cartierele oraşului în insule de relaxare pentru locuitori. Pentru a ajunge la cât mai mulţi locuitori ai Bucureştiului, s-a desfăşurat alternativ în mai multe puncte din Bucureşti şi a propus bucureştenilor o gamă diversă de evenimente artistice şi recreative pe traseele pietonale de weekend. Programul artistic „Străzi deschise” a fost realizat cu participarea instituţiilor de cultură, a artiştilor şi companiilor din Bucureşti şi a fost completat de o serie de proiecte artistice ale sectorului cultural independent din capitală, selectate în urma unui apel deschis lansat în luna mai”, potrivfit unui comunicat de presă.

Proiectul este organizat de Primăria Capitalei prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti şi PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București – în calitate de operatori zonali.

Care sunt zonele pietonale în ultimul weekend de „Străzi Deschise”?

Zonele pietonale în acest weekend sunt Calea Victoriei, între Piaţa Victoriei şi Splaiul Independenţei, între orele 11:00 şi 23:00, și strada Bârcă, între Calea Rahovei şi strada Dumbrava Nouă, , între orele 11:00 – 20:00.

Hotspot al „Străzilor deschise” pe parcursul întregului sezon estival în Capitală, Calea Victoriei devine pentru ultima dată pietonală în weekendul 15-16 octombrie şi este animată de spectacole de circ şi teatru, dans contemporan, demonstraţii de desen, instalaţii participative, mobilier stradal, concerte de jazz şi muzică orientală.

Partener constant al „Străzilor deschise” 2022, Teatrul de Animaţie Ţăndărică aduce, pentru cei mici, teatru de păpuşi în aer liber cu două ore de spectacole în ambele zile de weekend, iar Circul Metropolitan Bucureşti prezintă sâmbătă, 15 octombrie, numere de jonglerie, echilibristică, acrobaţii la sol şi piramidă urbană în Piaţa Revoluţiei. Vitrina magazinului Muzica a strâns, pe tot parcursul verii, gânduri şi mesaje pentru oraş şi invită, şi în acest weekend, locuitorii şi turiştii oraşului să participe cu propriile cuvinte şi desene la instalaţia „De ce iubeşti Bucureşti?”.

Programul complet al activităților

Artiştii independenţi ai Bucureştiului sunt prezenţi pe Calea Victoriei cu proiecte câştigătoare ale apelului deschis „Străzi deschise”. Asociaţia Delazero vine sâmbătă, 15 octombrie, cu un performance de dans contemporan în care muzica este aleasă de public, iar performerii creează pe loc un spectacol irepetabil, inspiraţi din ceea ce îi înconjoară.

După ce au deschis cea de-a noua ediţie a Bucharest Jazz Festival acum o lună, tinerii muzicieni de la Three Fo(u)r Two vin duminică, 16 octombrie, la „Străzi deschise” pentru un concert de jazz cu influenţe de funk, latino şi swing. Tot din seria proiectelor câştigătoare ale apelului deschis pentru „Străzi deschise”, Antonio Varga şi Cosmin Mirea susţin duminică, 16 octombrie un concert de muzică orientală şi lăutărească cu live looping, în acompaniamentul unor instrumente folclorice inedite, precum caval, chitară, santur, ney, darbuka şi bendir.

Programul artistic pe Calea Victoriei este completat de două proiecte finaliste ale Burselor de idei „Bucureşti RE:imaginat”. Mobilierul stradal „În echilibru/(Un)balanced” creează momente de conexiune între pietoni cu şezlongul pentru trei persoane, banca-balansoar pentru cinci persoane şi scaunul înalt, amplasate pe trotuarul din faţa Hotelului Radisson. Sâmbătă, 15 octombrie, se lansează în cadrul Străzi deschise „Podul artei”, un traseu cultural peste drum de Muzeul Naţional de Artă al României, marcat de 44 de schiţe în metal montate pe bolarzii de pe Calea Victoriei. Executate manual, schiţele metalice conţin reprezentarea simbolică a unor opere din colecţia regală de artă. „Podul artei” face parte din „Podul Mogoşoaiei 2.0”, curatoriat de grupul de creaţie şi dialog interdisciplinar „unu unu unu invers unu”, compus din scriitorul Mugur Grosu (curatorul segmentului „Podul Poeziei”) şi artista Lumi Mihai (curator al segmentului „Podul Artei”).

„Străzi deschise” revine în cartierul Rahova

Începând cu ora 19.00 până la ora 23.00, traseul pietonal de pe Calea Victoriei – între Cercul Militar Naţional şi Ateneul Român – este transformat total de proiecţiile de video mapping, instalaţiile interactive, de VR şi light art din cadrul celei de-a şasea ediţii a Spotlight, intitulată Made in RO.

„Străzi deschise” revine în cartierul Rahova şi instaurează atmosfera de vacanţă pe traseul pietonal de pe strada Bârcă printr-un program artistic pregătit de PROEDUS cu sprijinul Primăriei Sectorului 5 şi al Centrului Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache”.

Locuitorii cartierului Rahova sunt aşteptaţi în ultimul weekend la „Străzi deschise” cu două zile pline de activităţi şi evenimente în aer liber. Teatrul Masca aduce în sectorul 5 cele mai cunoscute statui vivante, Teatrul Ion Creangă a pregătit pentru cei mici ateliere interactive şi spectacole, iar Şcoala de Artă Bucureşti completează programul cu spectacole de percuţie şi ritm, spectacole de dans şi concerte de muzică pop. Nu lipsesc Teatrul de Animaţie Ţăndărică şi Circul Metropolitan Bucureşti cu momente de teatru şi numere de acrobaţie.

Restricții de trafic în weekendul 15 – 16 octombrie 2022

În perioada 15-16 octombrie 2022, pe durata restricţiilor instituite, se va permite traversarea mașinilor pe Calea Victoriei, pe strada Sevastopol, strada Gheorghe Manu, Bulevardul Dacia, pe strada George Enescu, strada Ştirbei Vodă, Ion Câmpineanu, Bulevardul Regina Elisabeta. Traficul Societăţii de Transport Bucureşti va fi deviat, fără afectarea călătorilor. Se va permite accesul riveranilor către domiciliu, precum şi către unităţile economice din zonă conform indicatoarelor montate temporar pe durata restricţiilor pe următoarele străzi: strada Frumoasă între strada Sevastopol şi Calea Victoriei, strada Gina Patrichi între bulevardul Lascăr Catargiu şi Calea Victoriei, Calea Griviţei între strada Constantin Budişteanu şi Calea Victoriei, cu menţiunea că accesul auto al riveranilor va fi redirecţionat către aleea din faţa Palatului Ştirbei, apoi către strada Banului. Traficul rutier pe Calea Victoriei se reia pe timpul nopții până dimineața (în ziua de sâmbătă spre duminică), începând de la ora 23:00 până la ora 11:00.

În vederea desfășurării evenimentului, traficul rutier va fi restricționat pe Strada Bârcă, între Calea Rahovei și Dumbrava Nouă, începând de vineri, 14 octombrie 2022, ora 22:00 și va fi reluat luni, 17 octombrie 2022, începând cu ora 06:00.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Mințile noastre ar procesa limbajul la fel ca Inteligența Artificială
Mințile noastre ar procesa limbajul la fel ca Inteligența Artificială
De ce azbestul încă apare în unele produse cosmetice?
De ce azbestul încă apare în unele produse cosmetice?
Ignaz Semmelweis: Pionierul igienei moderne și Salvatorul Mamelor. Cum a schimbat un medic istoria medicinei cu un simplu gest
Ignaz Semmelweis: Pionierul igienei moderne și Salvatorul Mamelor. Cum a schimbat un medic istoria medicinei cu un simplu ...
Oamenii de știință au creat cele mai subțiri spaghete din lume
Oamenii de știință au creat cele mai subțiri spaghete din lume
Uber a lansat opțiunea XXL
Uber a lansat opțiunea XXL
Ionel Brătianu, regele neîncoronat care a condus România din umbră şi s-a iubit cu nora lui Cuza şi cu Regina Maria
Ionel Brătianu, regele neîncoronat care a condus România din umbră şi s-a iubit cu nora lui Cuza şi cu Regina Maria
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?
Orașul din România în care va fi construită o fabrică de baterii de 50 de milioane de euro
Orașul din România în care va fi construită o fabrică de baterii de 50 de milioane de euro
Misiunea spațială Hera a primit un asistent AI „prietenos”
Misiunea spațială Hera a primit un asistent AI „prietenos”
Într-o biserică din Elveția, holograma lui Iisus oferă sfaturi credincioșilor
Într-o biserică din Elveția, holograma lui Iisus oferă sfaturi credincioșilor
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări medicilor, nu li se vor da răspunsuri”
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări medicilor, nu li ...
România în Al Doilea Război Balcanic. „Am avut norocul să dăm peste bulgari istoviți, altfel înregistram Turtucaia deja în 1913”
România în Al Doilea Război Balcanic. „Am avut norocul să dăm peste bulgari istoviți, altfel înregistram Turtucaia ...
O nouă teorie a dezvăluit forma fotonilor
O nouă teorie a dezvăluit forma fotonilor
S-a descoperit că astronauții procesează sarcinile mai lent în spațiu
S-a descoperit că astronauții procesează sarcinile mai lent în spațiu
Pământul se încălzește în cel mai rapid ritm din istoria măsurătorilor
Pământul se încălzește în cel mai rapid ritm din istoria măsurătorilor
Holera, „mirosul morții” și Nicolae Iorga
Holera, „mirosul morții” și Nicolae Iorga
Hattie McDaniel, prima persoană de culoare recompensată cu Oscar. „Am făcut ce am putut. Restul…am lăsat în voia Domnului”
Hattie McDaniel, prima persoană de culoare recompensată cu Oscar. „Am făcut ce am putut. Restul…am lăsat în voia ...
Putem preveni ridurile dacă injectăm botox de la 20 de ani?
Putem preveni ridurile dacă injectăm botox de la 20 de ani?